یکی از مراحل مهم بازسازی خانه ، بازسازی حمام است که در نگاه اول ممکن است چالشبرانگیز به نظر بیاید حمام خانه شما یکی از مهمترین قسمتهای آن است. این بخش از خانه باید در ساختار و طراحی خود ویژگیهایی آرامشبخش داشته و علاوه بر این، کاربردی نیز باشد. در این مقاله بازسازی حمام را در هشت مرحله توضیح خواهیم داد.
کشیدن پلان یا نقشه حمام
قبل از هر چیز لازم است که در ابتدا نقشه فعلی حمام خود و سپس، نقشه حمام بازسازی شده را بکشید. بهاینترتیب مشخص خواهد شد که عناصر روکار و توکار حمام شما چه تغییراتی خواهند کرد. بهطور مثال مشخص میشود که جای لولهکشیهای آب سرد و گرم، سیمکشیها، چاه فاضلاب، کفشوی و درب ورودیف چطور باید تعویض شوند. همچنین، باید در نقشه بازسازی خانه خود مشخص کنید که مکان دوش، روشویی، وان، توالت فرنگی، کمدها و دیگر عوامل نیز چه تغییراتی خواهند داشت. لازم به ذکر است که جانمایی فعلی و آینده همه عوامل ذکرشده، باید بهصورت اعداد و ارقام انجام شود. تنها در این صورت است که میتوانید برآورد درستی از اقدامات لازمالاجرا داشته باشید.
تخلیه حمام قدیمی
در بازسازی حمام، فرآیند تخلیه، شامل سه مرحله است که باید به ترتیب زیر انجام شوند.
کندن کاشی ها
کندن کاشیها، آنقدر که به نظر میآید کار سختی نیست. در ابتدا باید از قرنیز (در صورت وجود) و سپس کاشیهای کف حمام شروع کنید. برای این کار به ابزارهایی مانند دریل و قلم و چکش نیاز دارید. در ابتدا به دنبال یکی کاشی لق شده بگردید و به مرز آن با کاشی کناریاش، ضربه بزنید. با شکستن بخشی از آن، کار کندن کاشیها شروع میشود. دقت کنید که بقایای هرگونه چسب و مواد دیگر را بهمنظور تسهبل روند زیرسازی در مراحل بعد، بهخوبی برطرف کنید. پس از کندن کاشیهای کف، به همین ترتیب به سراغ کاشیهای دیوار بروید. در شکستن کاشیها مواظب باشید که به دیوارها یا کف آسیب نرسد. برای جلوگیری از این اتفاق باید حتماً از ضربه زدن با زوایای مورب به درز کاشیها خودداری کنید.
تعویض لوله های آب و فاضلاب
در این مرحله باید لولهها و راهآبهای قدیمی تعویض شوند. بهاینترتیب، لولههای قدیمی با استفاده از ابزارآلات مناسب از لولههای اصلی جدا خواهند شد. بهتر است لولههای جدید از بهروزترین انواع لوله مانند pvc و غیره باشند، این لولهها نصب راحتتری دارند و در عین حال در برابر پوسیدگی مقاومت بیشتری دارند. از لولههای با سایز استاندارد استفاده کنید. راهاندازی اصولی لولههای سرد و گرم نیز، گام نهایی این مرحله از بازسازی حمام است. قطر استاندارد لولههای حمام در کشور ما پنج سانتیمتر است. بسیار مهم است که از لولههای با قطر کمتر از این استفاده نشود. در غیر این صورت ممکن است، در آینده نزدیک دچار گرفتگی لوله شوید.
تعویض سیمکشی ها
نوبت آن است که در صورت نیاز به جابجا کردن وسایل برقی، سیمکشیهای آنها را نیز جابجا کنید. معمولاً برای انتخاب جای هواکش گزینه دیگری نسبت به قبل ندارید؛ اما میتوانید جای کلید و پریز یا لامپها عوض کنید. حتی اگر قصد تعویض این عناصر را ندارید، بهتر است، کیفیت سیمکشی را بررسی کنید؛ چراکه حمام جای پر رطوبتی است و ممکن است سیمکشیها پس از مدتی دچار آسیب شده باشند. سیمکشی برق حمام استانداردهای تخصصی خودش را دارد که در هر کشور متفاوت است؛ و حتما باید توسط متخصص انجام شود.
بازسازی دیوار، کف و سقف
در بازسازی حمام قبل از کف باید به سراغ دیوارها بروید. انواع متریال مختلف برای بازسازی دیوار حمام وجود دارند. کاشی، سرامیک، سنگ و غیره را میتوانید، بهعنوان دکوراسیون دیوارهای حمام خود به کار ببرید. برای انتخاب متریال مناسب، باید موارد زیر را در نظر بگیرید.
همچنین در اجرای دیوار جدید، زیرسازی اصولی یکی از مهمترین اقدامات است. در غیر این صورت پس از مدتی شاهد لق شدن یا افتادن متریال بهکاربرده شده خواهیم بود. امروزه و بهخصوص در طراحیهای مدرن برای بازسازی حمام از سنگ برای پوشش دیوارها استفاده میشود. دلیل آنهم تنوع رنگی، نظافت آسان و نصب راحت سنگ است. در صورت استفاده از کاشی، درز بین کاشیها دچار آبگرفتگی شده و ظاهری ناخوشایند پیدا خواهند کرد. برای بازسازی کف حمام هم معمولترین متریال، سرامیک است. قبل نصب سرامیکها، عملیات ساختن کفشوی و زیرسازیها باید بهخوبی انجام شده باشد. در بازسازی کف بهتر است از سرامیکها یا کاشیهای در اندازههای کوچک استفاده نمایید. علت این موضوع این است که کف حمام باید با شیب مناسبی به راهآب برسد. در صورت استفاده از کاشیهای بزرگ اجرای این شیب دشوار خواهد بود. بندکشی، یکی از سختترین مهمترین مراحل کاشیکاری است. برای انجام این کار حتماً از یک کاشیکار حرفهای کمک بگیرید. استفاده از دوغ آب با فاصله زمانی معین و چسبهای آببندی، از واجبترین مراحل بازسازی کف و دیوارهاست. برای سقف نیز گزینههای متنوعی از انواع سقف کاذب وجود دارد. تایلهای یکپارچه و چندتکه از جمله این گزینهها هستند. درجه ضدآب بودن این مواد با یکدیگر متفاوت است. در نصب آنها باید دقت کرد که حتماً تمامی درزهای ممکن رو پوشانده شوند.
انتخاب عناصر داخلی حمام
در فرآیند بازسازی حمام انتخاب عناصر داخلی، مهمترین مرحله در شکل دادن به ظاهر حمام است. مانند انتخاب جنس دیوار و کف، در اینجا هم توجه به سبک دکوراسیون کلی مدنظر شما، هماهنگی با رنگ و سبک دیوار و هماهنگی با سبک دکوراسیون خانه اهمیت دارد. شیرآلات و دوش را از اجناسی تهیه کنید که بیشترین مقاومت را در برابر زنگزدگی داشته باشند. کابینت یکی از عناصری است که بهخوبی میتواند به حمام شما نظم بهتری بدهد. در انتخاب آن نیز به مقاومت هرچه بیشتر آن در برابر آب اولویت دهید. امروزه کابینتها و درهای HDF از بهترین گزینهها برای حمام هستند. انواع متنوعی هم از توالت فرنگی (مانند وال هنگ) و روشویی (مانند سهگوش و بدون پایه) در بازار موجود هستند که بسته به فضا و سبک دکوراسیون حمامتان، میتوانید از آنها استفاده کنید.
نورپردازی
نور یکی از مهمترین عوامل دکوراسیون داخلی هر فضایی است. با به کار بردن انواع لامپهای توکار و قابل تنظیم در اوقات مختلف از روز یا شب میتوانید، نور دلخواه خود را داشته باشید. علاوه بر این، نورپردازی مناسب باعث پرسپکتیو دکوراسیون داخلی، در چشم بیننده خواهد شد. برای نورپردازی باید حتماً از لامپهای مخصوص حمام که دارای محافظی در برابر رطوبت هستند، استفاده کنید. در نورپردازی حتماً باید به رنگ دیوارها و سقف توجه ویژهای داشته باشید. درصورتیکه از رنگهای تیره و گرم در بازسازی حمام خود استفاده کردهاید، بهتر است، از انتخاب نور بارنگهای مشابه پرهیز کنید. در این صورت فضای حمام گرفته و کوچک به نظر خواهد رسید.