یکی از عناصری که اغلب مردم آن را در طراحی دکوراسیون داخلی خود نادیده میگیرند، آباژور است. بسیاری از افراد زمان و هزینه زیادی را صرف نورپردازی خانه خود میکنند، درحالیکه نقش کلیدی آباژور را فراموش کردهاند. یکی از بزرگترین محاسن آباژور، تنوع بینظیر آن است. سبک طراحی داخلی خانه شما هرچه که باشد، قطعاً آباژوری متناسب با آن پیدا خواهید کرد. رنگ و جنس شید آباژور هم تعیینکننده میزان نوری است که از آن بیرون میآید. در این مقاله در ابتدا اهمیت آباژور، سپس انواع آن و در آخر انواع شید آباژور در طراحی دکوراسیون داخلی را توضیح میدهیم. در پایان این مقاله، قطعاً آباژور سازگار با دکوراسیون داخلی خانه خود را خواهید یافت.
چرا آباژور در طراحی دکوراسیون داخلی مهم است؟
یکی از نقشهای اصلی یک آباژور در هر فضایی، تنظیم میزان نور نقطهای است. همانطور که میدانید یکی از وظایف نور در طراحی دکوراسیون داخلی، نمایان کردن دیزاین است. یک نورپردازی عالی میتواند، بهخوبی سلیقه، زحمات و سبک شما را در طراحی داخلی نشان دهد. برای این کار حتماً لازم نیست، همهجا را روشن کنید. حتی لازم نیست که نور همه مناطق باهم یکسان باشد. در اینجاست که استفاده از نور نقطهای مطرح میشود. آباژور یکی از منابع اصلی تأمین نور نقطهای در طراحی دکوراسیون داخلی است. این وسیله، میتواند بهخوبی دیوار زیبا، مجسمه یا مبلمان خاص شما را برجسته کند. استفاده از نور نقطهای میتواند، نیاز مقطعی شما به نور در هنگام مطالعه را بهخوبی برطرف کند. این ترفند نورپردازی، همچنین از سردرد ناشی از نور زیاد و آشفته به نظر رسیدن فضا هم جلوگیری میکند. استفاده از آباژور میتواند، روح زندگی، صمیمیت و گرمای خانه را افزایش دهد. این المان بهخوبی سبک طراحی دکوراسیون داخلی شما را تقویت میکند. بهطور مثال، یک آباژور با گوشههای تیز و جنس فلزی، میتواند نمایانگر سبک مدرن و مینیمال در طراحی فضا باشد. در این در حالی است که شید آباژور پارچهای با چینهای زیاد برای خانهای به سبک روستیک یا کلاسیک مناسبتر است.
انواع آباژور بر اساس نوع پایه
در طراحی دکوراسیون داخلی، اندازه و شکل قرارگیری المانها بسیار مهم است. بر این اساس، آباژور را میتوان با توجه به نوع پایهای که دارد به چند دسته مختلف، تقسیم کرد.
آباژور کلاب ساده یا با بازوی چرخشی
این آباژور، بهطور ساده از یک پایه ایستاده چوبی یا فلزی مستقیم و یک شید ساده، ساختهشده است. آباژور با بازوی چرخشی نیز روی پایه خود، دستهای برای خم کردن لامپ و شید آباژور به اطراف یا پایین دارد. حرکت افقی این آباژور، باعث میشود که بتوانید نور را بهجایی که نیاز دارید، بهخصوص روی دیوار یا میز و صندلی خود هدایت کنید.
آباژور مشعلی
طراحی دکوراسیون داخلی به سبک کلاسیک و لوکس، بهخوبی با این آباژور سازگار میشود. این آباژور نیز ایستاده است و روی پایه مستقیم آن، یک شید رو به بالا و گرد و از روبهرو تقریباً مثلثی شکل، قرار دارد. بنابراین، مانند مشعل، نور این آباژور، رو به بالاست. استفاده از این نوع آباژور، کمک بیشتری به نور عمومی محیط، نسبت به دیگر آباژورها میکند. دلیل آنهم تابش مستقیم نور به سقف و بازتاب بیشتر آن به فضاست.
آباژور سه پایه
همانطور که از نام این آباژور پیداست، روی سهپایه خود استوارشده است. این پایهها به شکلی مخروطی و دورانی به نگهدارنده لامپ، متصل میشوند. استفاده از این آباژور در طراحی دکوراسیون داخلی به سبک روستیک یا سبک های مشابه مناسب است.
آباژور شش طرفه یا شمعدانی
این آباژور در درون شید خود، میتواند تا شش لامپ را جای دهد. بهاینترتیب، قدرت نوردهی آن بسیار بیشتر از دیگر آباژورهاست و میتوان از آن بهعنوان یکی از منابع اصلی نور استفاده کرد. اندازه این آباژور بزرگتر از معمول است؛ بنابراین، باید برای طراحی دکوراسیون داخلی فضاهای بزرگ در نظر گرفته شود.
آباژور برجی
شکل این آباژور، بهکلی متفاوت است. یک آباژور برجی از یک ستون اصلی با چند شلف در میانه آن تشکیلشده است. حال، هرچه شید این آباژور طبقات بیشتری از برج را پوشش دهد از لامپهای بیشتری میتوان برای روشنایی استفاده کرد. در غیر این صورت هم میتوان تنها طبقه بالایی را با شلف پوشاند و در بقیه طبقات، المانهای تزیینی قرار داد. آباژور برجی، بهخوبی با طراحی دکوراسیون داخلی به سبک مدرن و معاصر، سازگار است.
آباژور سر پایین
بدنه این آباژور از یک ستون تشکیل شده که در انتهای آن با زوایای عمودی، خم و به سمت پایین برمیگردد. بنابراین، نور این آباژور تنها به سمت پایین خواهد تابید. در طراحی دکوراسیون داخلی خود، اگر مکانی را به مطالعه اختصاص دادهاید؛ این آباژور انتخابی ایده آل برای آنجا خواهد بود. آباژور سرپایین یکی از نقطهایترین نورها را در دکوراسیون داخلی فراهم میکند. البته در برخی از انواع مکانیکیتر این آباژور، میتوان شید را به اطراف نیز چرخاند یا حتی آن را به جلو و عقب برد.
آباژور قوسی
این آباژور، بدنهای بلند، قوسدار و معمولاً فلزی دارد. نور این آباژور به سمت پایین است و طراحی آن بهگونهای است که فضای بیشتری را از طراحی دکوراسیون داخلی، اشغال میکند. پایه آباژور قوسی، سنگینتر از حد معمول ساخته میشود تا اطمینان حاصل شود که بدنه قوسدار میتواند، تعادل خود را حفظ کند. ظاهر متفاوت این آباژور، بسیار چشمگیر است و برای بسیاری از فضاها از اتاقخواب گرفته تا حتی میز ناهارخوری، مناسب است.
آباژور چند شاخه
این آباژور به درختی نیز معروف است. علت نامگذاری آن این است که تعداد شیدهای آن از سه عدد به بالاست. این شیدها در جهات مختلف قرارگرفته و نور بیشتری را در طراحی دکوراسیون داخلی تأمین میکنند. در بیشتر انواع آن، نور به سمت پایین یا در جهات مختلف چپ و راست است. بااینحال، میتوان انواعی را هم پیدا کرد که در آن ها لامپها همه جهات را پوشش دهند.
آباژور رومیزی
این آباژور برخلاف دیگر انواع آن، نه روی زمین، بلکه روی میز قرار میگیرد؛ بنابراین ارتفاع بسیار کوتاهتری دارد. از نور آن میتوان بهعنوان منبع نور مطالعه استفاده کرد. استفاده از آن در کنار مبلمان، بسیار رایج است. پایه این آباژور، میتواند به اشکال مختلف باشد و نور را در جهات بالا یا پایین، منتشر کند.
انواع شید آباژور
شید آباژور، مهمترین بخش آن در هماهنگیاش با سبک طراحی دکوراسیون داخلی است. شیدهای زیر، معمولترین شیدهای آباژور هستند. لازم به ذکر است که یکی از محاسن اصلی آباژور، قابل تعویض بودن شید آن در بیشتر انواع است.
انواع آباژور در یک نگاه
در این مقاله، آباژور را ازنظر شکل پایه و نوع قرارگیریاش روی زمین بررسی کردیم. بر این اساس، آباژور را به انواع ساده یا کلاب، آباژور مشعلی، سهپایه، شمعدانی، برجی، سرپایین، قوسی، چند شاخه و رومیزی را تقسیم بندی کردیم. برای انتخاب از بین هرکدام از این آباژورها به چند عامل باید توجه داشت. مساحت خانه، میزان نور موردنیاز و سبک طراحی دکوراسیون داخلی، مهمترین این عوامل هستند. در بخش پایانی این مقاله هم پنج نوع شید آباژور که در طراحی دکوراسیون داخلی، میتوان از آنها استفاده نمود را معرفی کردیم. این شیدها به ترتیب مخروطی، زنگولهای، چهارضلعی ساده، گنبدی و گرد ساده نام دارند.